42th Bcs Question Solution 2021 PDF download - ৪২তম (বিশেষ) বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১

 

৪২তম (বিশেষ) বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান- ২০২১

 পরীক্ষার তারিখঃ ২৬ ফেব্রুয়ারি ২০২১

ইংরেজি অংশের ২০ টি প্রশ্ন সমাধান
       
       
             

    42th Bcs Question Solution 2021 PDF download - ৪২তম (বিশেষ) বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১  


    1. What is the correct indirect form of: He, "You had better see a doctor"
    A. He advised him to see a doctor.
    B. He advised that he should see a doctor.
    C. He suggested that he had seen a doctor.
    D. He proposed to see a doctor.
    Ans:A
    Reported speech এ had better থাকলে indirect speech এ advised +object + infinitive ব্যবহৃত হয়।
    তবে had better not থাকলে advised/warned ব্যবহৃত হয়।
    DS: He said to me, "You had better not leave your car unlocked"
    IS : He advised/warned me not to leave my car unlocked. 


    2. Identity the word that remains the same in plural form.
    A. deer
    B. horse
    C. elephant
    D. tiger
    Ans:A
    deer, sheep, aircraft, hovercraft, spacecraft এরা plural form এ অপরিবর্তিত থাকে।
    I saw herd of deer in the forest.
    Deer are naturally timid creatures. 


    3. Which word is correct?
    A. Furnitures
    B. Informations
    C. Scenaries
    D. proceeds
    Ans:D
    Furniture, Information, Scenery এরা সর্বদাই singular, এদের সাথে s/es যুক্ত করে plural হয় না। proceeds "আয়" অর্থে ব্যবহৃত হয়। 


    4. To doctor an animal means-
    A. To treat it
    B. To sterilize it
    C. to poison it
    D. To cure it
    Ans:B
    এক্ষেত্রে [doctor (v) (an animal)] মানে To remove part of the sexual organs of an animal (কোনো জন্তুর/প্রাণীর যৌনাঙ্গের অংশবিশেষ অপসারণ করা যাতে বংশবিস্তার করতে না পারে)
    এর সমার্থক হচ্ছে neuter (v) মানে To remove part of sexual organs of an animal so that it cannot produce a young (Has your dog been neutered?)
    To sterilize (sb/sth) To make a person or an animal unable to have babies, especially by removing or blocking their sex organs [ব্যক্তি/প্রাণীকে) বন্ধ্যা করা] 


    5. The word "flying" in the sentence "Look at the flying bird" is-
    A. gerund
    B. participle
    C. verbal noun
    D. gerundial infinitive
    Ans:B
    এখানে উড়ন্ত পাখিটি অর্থে the flying bird এ flying (উড়ন্ত) অবস্থা নির্দেশ করছে, চলমান কাজ নির্দেশ করছে
    (the bird is flying) তাই flying এখানে participle/adjective 


    6. Identify the determiner in the sentence "Bring me that book"
    A. Bring
    B. me
    C. that
    D. book
    Ans:C
    সাধারণত determiner বসে noun পূর্বে এবং noun কি limit (অর্থ সীমিত/সীমাবদ্ধ করে) অথবা refer (উল্লেখ/নির্দেশ) করে।
    এখানে that book (ঐ বইটা) এ that, book (noun) এর পূর্বে book কে নির্দেশ করছে তাই that এখানে determiner


    7. "A Passage to India" is written by-
    A. E M Forster
    B. Nirad C Chauhuri
    C. Rudyard Kipling
    D. Walt Whitman
    Ans:A 


    8. What is the meaning of "musk"?
    A. A form of drama
    B. face cover
    C. a substance used in making perfume
    D. a disguise
    Ans:C
    Musk হচ্ছে strong smell বিশিষ্ট এক ধরনের পদার্থ যা সুগন্ধি তৈরীতে ব্যবহৃত হয়। এটা প্রাকৃতিকভাবে এক ধরনের পুরুষ হরিণ দ্বারা উৎপাদিত হয়। 


    9. Go and catch the falling star.  Here the "falling" is
    A. An adverb
    B. A preposition
    C. An adjective
    D. A verb
    Ans:C
    Determiner এবং noun এর মধ্যবর্তী একমাত্র word টি adjective হয়। 


    10. Hasan has read most of the -- of Shakespeare.
    A. poem
    B. play
    C. drama
    D. works
    Ans:D
    এখানে most of the এর পরে uncountable noun অথবা plural noun দরকার তাই এখানে works বসবে।
    a book, a piece of music, painting ইত্যাদি অর্থে countable noun হিসেবে work ব্যবহৃত হয় এবং এর plural হচ্ছে works
    এখানে most of the works of Shakespeare
    = most of the books of Shakespeare মানে শেক্সপিয়রের অধিকাংশ বই/সাহিত্যকর্ম বুঝানো হয়েছে। 


    11. Who wrote Dr. Zivago?
    A. Maxim Gorky
    B. Boris Pastornak
    C. Fyodor Dostoevsky
    D. Leo Tolstoy
    Ans:B 


    12. Fill in gap with correct form of verb:  The police --- informed yesterday.
    A. is
    B. are
    C. was
    D. were
    Ans:D
    Police সাধারণত plural verb গ্রহণ করে।
    The police were informed of the matter.
    The police are investigating the case and have not arrested anyone yet.
    The police are entrusted with law and order.


    13. Complete the sentence. If I were you, I -- take the money.
    A. shall
    B. will
    C. would
    D. may
    Ans:C
    If sub+ were ---, sub+ would + base form 


    14. Would you please find out Bangladesh -- the map?
    A. in
    B. on
    C. over
    D. at
    Ans:B
    কোনো কিছু পৃষ্ঠের উপরে বুঝাতে on ব্যবহৃত হয়।
    There's a mistake on page 50.
    The diagram you are referring to is on page 7.
     

    15. Liza had given me two--
    A. pair of jean
    B. pairs of jean
    C. pair of jeans
    D. pairs of jeans
    Ans:C (TG), D (MG)
    Traditional grammar এর নিয়মে pair এর আগে গণনাবাচক বহুবচন শব্দ থাকলে pair এর plural, pair অপরিবর্তিত থাকে। যেমন: I have three pair of shoes.
    আমেরিকানরাও এভাবে ব্যবহার করে।
    কিন্তু এখন Modern grammar এর নিয়মে British standard written English এ pair এর আগে গণনাবাচক বহুবচন শব্দ থাকলে plural 'pairs' হবে।
    Humans have 23 pairs of chromosomes in their cells. 


    16. "Giving someone the cold shoulder" means-
    A. To torture somebody
    B. To harm somebody
    C. To Appreciate somebody
    D. To ignore somebody
    Ans:D
    Give someone the cold shoulder = কাউকে উপেক্ষা করা। 


    17. "September on the Jessore Road" is written by-
    A. Madhusudan Dutt
    B. Allen Ginsberg
    C. Kaisar Hoq
    D. Vikram Seth
    Ans: B 


    18. Identify the correctly spelled one.
    A. Caesarean
    Ans: A
    Caesarean, Caesarian দুটোই ঠিক। 


    19. What is the function of a topic sentence?
    A. To introduce the topic
    B. To analyse the topic
    C. To present the main idea
    D. To expand the idea
    Ans:C
    Topic sentence এর কাজ হচ্ছে paragraph এর মূল ধারণাকে উপস্থাপন করা। 


    20. For God's sake, hold your tongue and let me love" occurs in a novel by-
    A. Jane Austin
    B. Syed Waliullah
    C. Somerset Maugham
    D. Rabindranath Tagore
    Ans:D
    John Donne এর The Canonization থেকে রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর উনার শেষের কবিতা উপন্যাসে (novel) ব্যবহার করেছেন। তিনি ব্যবহার করেছেন উক্ত লাইনটির নিজস্ব ধাঁচের ভাবানুবাদ-
    "দোহাই তোদের, একটুকু চুপ কর
    ভালোবাসিবারে দে মোরে অবসর।"
    জনস্বার্থে: মাস্টার জাহাঙ্গীর আলম


    https://1.bp.blogspot.com/-gRymTG47yAE/YDj5acJ3SVI/AAAAAAAA_Vg/bKek69SEg-gTJDV1IL-HsNYwaftexarnQCLcBGAsYHQ/s2048/42%2Bbcs%2B1.jpg

    https://1.bp.blogspot.com/-aIlN59_Gzi4/YDj5aZLip-I/AAAAAAAA_Vc/dDPAkoimr289JiUxV8IKlxGjibQODj4wgCLcBGAsYHQ/s2048/42%2Bbcs%2B2.jpg

    https://1.bp.blogspot.com/-jJkKfaqaMQ0/YDj5aISHRxI/AAAAAAAA_VY/upAESdaof7sHDWPUJYqMRg3G-g2aHMOGwCLcBGAsYHQ/s2048/42%2Bbcs%2B3.jpg







    https://1.bp.blogspot.com/-TtgyEa67DDQ/YDkTpUK3sSI/AAAAAAAA_Wk/G3ntXpfGGdMy_9-qhitVjU0Rqa08io7vACLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B1.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-axvb7SPtgHM/YDkTo_LThAI/AAAAAAAA_Wg/iKg-USO-KO07ZuJ7RzB2A5bFEkUPH3S5QCLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B2.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-FN_-w93aqcs/YDkToROY-EI/AAAAAAAA_WY/8prJoeUShUwyTakxSW1Y9RxPAQFZ3ev7ACLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B3.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-ZN1QBwvIur0/YDkTnpt6HDI/AAAAAAAA_WQ/bw5iz69XAJYAfo6nXpSvkfrYnh8SDj-SwCLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B4.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-PMo1ogZMtC8/YDkTnBhtO2I/AAAAAAAA_WM/W1CcXMXJJiQzOIcvxv1MauetTSgv68sCQCLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B5.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-qvoRllmm9mM/YDkTnIuYfSI/AAAAAAAA_WI/C52CMEjSEUseuRinL_W2pM4Z6yhMXaUNwCLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B6.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-MkgCx23jJt4/YDkTmix1UDI/AAAAAAAA_WE/riupLbxL_BEEl_2L2RdNOFgAewsIZSEPQCLcBGAsYHQ/s960/42%2Bans%2B7.jpg







    https://1.bp.blogspot.com/-7XoMpjXeVkI/YDkpsHXjI3I/AAAAAAAA_Zw/RAo_2sOx_pcSM_K5WXGXe37EhBIui-05gCLcBGAsYHQ/s1440/42%2Bbcs%2B9.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-xYgHDNkh70Y/YDkprJfKLcI/AAAAAAAA_Zk/jF47PjPjAOsrAJgPYeEwhj5FRrmdV_L7gCLcBGAsYHQ/s1476/42%2Bbcs%2B10.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-0gIi8MmC8gI/YDkprRT5onI/AAAAAAAA_Zo/wq9ssh7Ppvwb1nCH7UqL5MC2VWOfG1RCQCLcBGAsYHQ/s1582/42%2Bbcs%2B11.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-9w9Udmqu7Lc/YDkprfc913I/AAAAAAAA_Zs/Tszqn0UQs4QnS1gBezF1na08CsEJZ0vzgCLcBGAsYHQ/s1476/42%2Bbcs%2B12.jpg

     

    42th Bcs Question Solution 2021 PDF download - ৪২ তম বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান Pdf Download 

    Download Full Question Solution


    Tag:42th Bcs Question Solution 2021 PDF download, ৪২তম (বিশেষ) বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১, বিসিএস পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০২১

    0/Post a Comment/Comments

    Previous Post Next Post

    Hot Post

    ��বাংলাদেশের ৬৪ জেলার রমজানের ক্যালেন্ডার ২০২১ ডাউনলোড করতে ক্লিক করুন

    ��সেহরি ও ইফতারের দোয়া আরবি বাংলা দেখতে ক্লিক করুন

    ��রোজা ভঙ্গের ও মকরুহ হওয়ার কারন জেনে নিন

    TOP POST

    ��এসএসসি সকল বই ও নোট ডাউনলোড করতে ক্লিক করুন

    ��২০২১ সালের ৩য় সাপ্তাহের ষষ্ঠ,৭ম,৮ম,৯ম শ্রেণির এসাইনমেন্ট সমাধান দেখতে ক্লিক করুন